Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Ανούσια (?) μυστικά

Ανούσια μυστικά
Της Linda Talbot

Οικογενειακά μυστικά. Ένοχα μυστικά. Τρέφονται και κακοφορμίζουν στη σιωπή και στην μνησικακία. Μπορεί να είναι θαμμένα για χρόνια, δηλητηριάζοντας και καταστρέφοντας την καθημερινότητα.
Ο Ηρακλής Παπαδάκης, συγγραφέας, καλλιτέχνης και θεραπευτής, έχει σκάψει βαθιά στους χαρακτήρες των ηρώων του νέου του μυθιστορήματος «ουδέν κακόν…».
«Σκοπός μου είναι να διερευνήσω μυστικά και κακές συνήθειες της κοινωνίας που διαβρώνουν και διαφθείρουν, τα οποία ενθαρρύνονται από όποιους θα έπρεπε να τα στιγματίζουν», εξηγεί ο ίδιος.
Η ιστορία του αποδίδεται από διαφορετικά άτομα, σε μια σειρά από διαδράσεις, δίνοντας αρκετές διαφορετικές οπτικές. Αρχικά είναι η Άννα, που εθίζεται στο διαδίκτυο με αφορμή την γνωριμία της με έναν παντρεμένο άντρα. Της γίνεται εμμονή και σταδιακά γίνεται αδιάφορη για την εκτός εικονικής πραγματικότητας ζωή, μεχρι που κλείνεται ολοκληρωτικά στο σπίτι της.
Η φίλη της η Βέρα, ένα δροσερό γεμάτο ζωντάνια κορίτσι, αποφασίζει να την βοηθήσει σε αυτην την «απεξάρτηση» και φροντίζει να ενημερωθεί για την λειτουργία του διαδικτύου, αλλά και τους κινδύνους που ελοχεύουν εκεί. 
«Έχω εργαστεί με περιπτώσεις όπως αυτές που παρουσιάζονται στο μυθιστόρημα», μας λέει ο συγγραφέας. Υπάρχει ο φόβος η Άννα να έχει κληρονομήσει ένα ψυχικό πρόβλημα από την μητέρα της, που «έχασε» ένα παιδί πριν γεννήσει αυτήν. Αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός όπως είχε για χρόνια πιστευτεί, αλλά με δική της παρέμβαση «χάθηκε» από τον φόβο μην χάσει την αποκλειστικότητα στην αγάπη του άντρα της. Ένα από τα μυστικά που στοίχειωνε την οικογένεια για χρόνια.
Η ιστορία της Άννας, καθώς και διάφορα άλλα μυστικά που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια των κοινωνικών σχέσεων, εξετάζονται από την επιγνωσιακή μέθοδο της οικογενειακής αναπαράστασης, στην οποία άτομα εκπροσωπούν τα μέλη της οικογένειας για να αποκαλύψουν εμπλοκές ή δυσλειτουργίες. Ο Ηρακλής έχει αναπτύξει μια μοναδική εκδοχή αυτής της μεθόδου, χρησιμοποιώντας τις φιγούρες του σκάκι, σε ατομική συνεδρία.
Η Βέρα ζητάει την βοήθεια του Αλέξη, ο οποίος τρέφει αισθήματα για την Άννα, για να την αποτραβήξει από την εικονική πραγματικότητα και να την επαναφέρει στην αληθινή ζωή.
Εμφανίζονται εμπλοκές σε εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, η απόπειρα προσφοράς «φακελακίου» σε γιατρό για να ολοκληρώσει μια επέμβαση, ως κι ένας βιασμός σε οικογενειακό περιβάλλον.
Το μυθιστόρημα αυτό αφήνει μια δυναμική κληρονομιά: προτρέπει τον αναγνώστη να διερευνήσει τον πόνο και την διαστρέβλωση των σχέσεων, καθώς και τα αδικαιολόγητα σφάλματα της κοινωνίας.

Linda Talbot

https://www.mixcloud.com/Ertchanion1/19-07-2017-%CE%BF-%CE%BA-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CF%84-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια: